This non-profit lab/office facility serves as an incubator for biotech startups; helping ideas conceived locally to become local jobs and industries. The New Orleans BioInnovation Center (NOBIC) is a four-story, 64,000-square-foot structure adjacent to New Orleans’s historic French Quarter, downtown university campuses, and the Treme neighborhood. Built on a brownfield site, this LEED-Gold research facility is designed as ‘urban acupuncture’, a modest project that helped trigger the revitalization of a neighborhood, generating over 200 jobs. The program includes a flexible 100-person conferencing center, breakout spaces, and a 2,000-square-foot café. The design reinterprets vernacular regional climate-responsive strategies—the slatted shutter, the landscaped courtyard water feature, the sheltered porch—to provide a facility that is both of its place and of its time.

Building a laboratory building in post-Katrina New Orleans raised three challenges: how to create a low-energy lab in a hot humid climate, handle water wisely in ways that connect people to their environment, and provide a modern, sleek facility that allows entrepreneurship to flourish in a resilient new economy.


Project Owner:
New Orleans BioInnovation Center

Location:
1441 Canal Street

New Orleans  Louisiana  70112


Submitting Architect: Eskew+Dumez+Ripple

Joint Venture or Associate Architect:  NBBJ

Project Completion Date: August, 2011

Project Category: New Construction

Project Site Context/Setting: Urban / Brownfield Site

Project Type: Laboratory / Office – 10,001 to 100,000sf

Building or Project Gross Floor Area: 63,989 sf

 

Source:  http://www.aiatopten.org/node/447

​Case Study Presenter:      z smith, phd, aia, leed fellow

TOYOTA USA HEADQUARTERS

OVERLAND PARTNERS OFFICE | HUGHES WAREHOUSE

NEW ORLEANS BIOINNOVATION CENTER

Toyota Motor North America recently opened its new North American headquarters on 100 acres in Plano, Texas, built to bring together its quality engineering, sales, marketing, financial services, and corporate functions in one location.  The new campus supports the company’s One Toyota vision with spaces that intentionally create and foster a transparent environment, encourage the fun of discovery, and make Toyota a place where people want to come to collaborate and innovate. Among the seven buildings is a large central courtyard that serves as the literal and symbolic heart of all social and business functions – including dining, fitness, and conferencing facilities.  Additionally, Toyota demonstrates its commitment to sustainability with consideration for the environment as it aims to achieve LEED Platinum certification from the U.S. Green Building Council by offering:

•           Exterior landscaping reflecting the native habitat, with drought resistant plants

•           A Texas-sized 8.79-megawatt array of more than 20,000 solar panels

•           A commitment to use only renewable energy, purchasing all electricity not generated by the solar panels from wind generated by Texas farms

•           A rainwater harvesting system, up to 400,000 gallons, to use in irrigation

Professionals who led this project include a host of Dallas-based firms: KDC Real Estate Development & Investments to develop and build the campus, architect Corgan Associates to design the campus, Austin Commercial to manage the construction, and commercial real estate firm JLL as the tenant representative.  The full project team is:

OWNER                                  Toyota Motor North America
PROGRAM MANAGER         JLL
DEVELOPER                         KDC Real Estate Development
DESIGN         
ARCHITECTURE                   Corgan Associates
STRUCTURE                         L.A. Fuess Partners- Headquarters
STRUCTURE                         AG&E Structural Engenuity- Parking Structures
LANDSCAPE                         Pacheco-Koch
LANDSCAPE                         Office of James Burnett
CIVIL                                       Kimley-Horn
MEP                                        Telios
ENERGY                                Ambient Energy
IT | SECURITY                       Telios
ENVELOPE                            Conley Group
ROOFING                              Jim Whitten Roof Consultants
CODE                                     Aon
ACOUSTIC                             Jaffe Holden
SIGNAGE                               Focus EGD
COMMISSIONING                 IMEG Corp.
COMMISSIONING                 Telios
COMMISSIONING                 C1S Group, Inc.
FOOD SERVICE                    Worrell Design Group
ACCESSIBILITY                    Accessology
PARKING                               HWA Parking
ASSOCIATE INTERIOR DESIGN     Oculus
ASSOCIATE ARCHITECT                EJES
CONSTRUCTION     
CONSTRUCTION MANAGER   
       Austin Industries
SOLAR                                               SunPower​


​Source:  Kirk Johnson http://corporatenews.pressroom.toyota.com/releases/toyota+opens+billion+dollar+north+american+headquarters+texas.htm

​Case Study Presenters:        adam bush
                                                       ana calhoun
                                                       Helena zambrano
                                                       Michael monceaux

​Case Study Presenters:       
                                                        Kirk Johnson, AIA, LEED Fellow, Corgan
                                                       Geoff Hall, RLA, LI, Pacheco Koch
                                                        Dakota Kelly, PE, Telios

When Overland decided a new home was needed to accommodate growth and better reflect firm culture, they aimed to take the practice into the heart of San Antonio’s burgeoning revitalization—downtown­. But in the process of designing an office space, Overland realized it had a greater opportunity—to revitalize a city block and cast a vision for the future of our city.

73% REDUCTION FROM NATIONAL MEDIAN EUI FOR BUILDING TYPE         
34% REDUCTION OF REGULATED POTABLE WATER  
90% DAYLIGHT ATRIUM     
48% FSC CERTIFIED WOOD          
80% OCCUPANT SATISFACTION RATE

“A very successful example of a creative, low-cost adaptive reuse project that maintains the integrity and the character of the building. Introduction of contemporary structural, electrical, and mechanical systems was done in such a way as to not detract from the historic elements of the building. This proves that making use of a high percentage of reused and repurposed materials can be done creatively and affordably.”  AIA COTE Award Juror

Inspired by the history of the Hughes Plumbing Warehouse, this adaptive reuse project transforms an early 20th-century warehouse into an innovative but functional studio space. The renovation preserves the openness and industrial character of the original building, maintaining its expansive 18-ft ceilings and preexisting structural grid. An array of meeting spaces organized within the grid serve as the primary organizational component for the studio, a strategy that has enhanced creative collaboration and communication between staff while also facilitating project reviews, client meetings, design charrettes, and visiting student critiques.

A newly inserted 1,500-SF courtyard unfolds beyond the existing brick façade, creating an unexpected public gathering spot that opens the building to the street and provides access to adjacent tenant spaces. The existing loading dock openings are fitted with custom perforated steel gates—patterned off an abstraction of a Jackson Pollock painting—to provide cohesion with the neighboring arts and design district, and serve as a reminder of the building’s graffitied past. The renovation of the warehouse along the banks of the San Antonio River in the burgeoning River North district of downtown San Antonio has transformed not only a building but an organizational culture and neighborhood.

Project Owner:
AREA Real Estate

Location: 203 E. Jones Ave.

Suite 104

San Antonio  Texas  78215

Submitting Architect:
Overland Partners

Project Completion Date: December, 2012

Project Category: Adaptive Reuse

Project Site Context/Setting: Urban / Previously Developed Land

Project Type: Office – 10,001 to 100,000sf

Building or Project Gross Floor Area: 26,000 sf

Other Building Description: Renovation

 

Source:  http://www.aiatopten.org/node/460; https://www.overlandpartners.com/projects/hughes-warehouse-adaptive-reuse/